Beginpagina Vroesenpark

Ontstaansgeschiedenis Vroesenpark

 

  In het jaar 1887 zijn de eerste ideeën ontwikkeld voor een stadsuitbreiding tussen de  Rotte, de spoorweg naar Schiedam en de Ceintuurbaan. Daar was toen nog vrijwel geen bewoning. Ook het Noorderkanaal moest nog gegraven worden.  In 1892 is in een geheime Raadsvergadering besloten om deze ideeën als richtsnoer te nemen voor een ontwikkelingsplan van dit gebied, ongeveer ter grootte van de Deelgemeente Noord. Het duurde uiteindelijk nog tot 1903 voordat het uitbreidings-plan, samengesteld door ir. De Jongh, officieel door de Raad werd aangenomen. En op 29 maart 1906 werd dan eindelijk beslist met welke onderdelen van het plan zou worden begonnen. Reeds in die tijd werden de voorbereidingen voor de aanleg van huizenblokken en het Vroesenpark feitelijk ter hand genomen. Want burgemeester Zimmerman was in die tijd zo vooruitziend om voor te stellen dat het zand dat bij het graven van de Waalhaven vrijkwam goed gebruikt kon worden als ondergrond in het uitbreidingsgebied. En zo geschiedde.

  Dat wil echter nog niet zeggen dat er ook daadwerkelijk met de bouw van huizen, het graven van het Noorderkanaal en het inrichten van het Vroesenpark werd begonnen. Het duurde uiteindelijk nog tot 1915, precies in het jaar dat Koningin Wilhelmina zich bereid verklaarde om de eerste steen voor het nieuwe stadhuis aan de Coolsingel te komen leggen, voordat de Openbare Werken ook daadwerkelijk werden aanbesteed. De plannen voor het Noorderkanaal, het Vroesenpark en inmiddels ook een sportpark bleven gelukkig al deze jaren overeind.

  De aanleg van het Vroesenpark ondervond natuurlijk nog de nodige vertraging. Wie zou dit allemaal gaan betalen? Een park heeft “immers” geen economisch nut!? De “oplossing” kwam uiteindelijk jaren later. Het Vroesenpark is geheel in het kader van de werkverschaffing in de dertiger jaren van de vorige eeuw aangelegd. Onder werkverschaffing werd in die tijd verstaan: ”Het doel is in hoofdzaak om werkloozen, door tusschenkomst der arbeidsbeurs, werk te verschaffen en het kwaad te beletten van het werkgeven in kroegen door kroeghouders, waardoor vele werklieden gedwongen werden tot drinken”.

  Op 7 oktober 1934 was het dan zo ver: het park, toen nog Blijdorppark geheten, werd opengesteld voor het publiek. (klik hier voor een schets van 1938)

  In de koude winter van 1944-1945 zijn alle bomen door bewoners in de omgeving gekapt om op te stoken. Ook de bestaande paden werden uitgegraven vanwege de aanwezigheid van brandbare sintels. Na de oorlog werd het park geheel anders van opzet  dan het oorspronkelijke concept van architect van Ravesteijn.

  Voordat het aanliggende sportpark kon worden geopend moest men nog even wachten: pas op 29 juni 1950 was ook het tennispark gereed.

 Op 27 mei 1977 werd de naam van het park officieel omgedoopt tot Vroesenpark.

 

 

 

 

Bronnen: Het Rotterdamsch Jaarboekje 1916, 1935 en 1951


 

Beginpagina